Andreu Sotorra
(AVUI, 21.03.1996)
L’inici de la publicació de l’Obra Completa escrita per a joves en els últims 35 anys per Josep Vallverdú (Lleida, 1923) és un privilegi per a la literatura catalana. No només perquè es tracta de la primera obra d’aquesta mena d’un autor encara en actiu –només existia la de Josep M. Folch i Torres- sinó perquè la iniciativa marca la fi d’una etapa nascuda de la necessitat fins arribar a la consolidació i el començament d’una altra etapa ja del tot normalitzada.
La literatura infantil i juvenil catalana tenia fins ara el suport continuat editorial i el d’un públic creixent, com també publicacions de les més diverses temàtiques i gèneres. La literatura per a joves –l’àmbit editorial català més complet a hores d’ara-, tenia best sellers, traduccions, reconeixements i un relleu generacional garantit.
Casa seva
Com a sector normalitzat, tenia obres molt bones, obres bones, obres no tan bones i obres d’exercici i aprenentatge. Com té qualsevol literatura sense complexos. Però faltaven unes obres completes d’un autor encara en procés de producció. Tractant-se de Josep Vallverdú, no és gens estrany que el projecte hagi pres cos aLa Galera, la seva casa de creixença. Vallverdú és un dels autors que té totes les seves publicacions en catàleg, les deLa Galerai les d’altres editorials incorporades després al mercat.
D’aquí a set anys, les 31 novel.les, els 81 contes i les 16 obres de teatre breu de Josep Vallverdú es podran rellegir en 14 únics volums. L’editorial en projecta dos per any. Amb el nou format de Biblioteca Vallverdú, es traspassa absolutament la frontera fictícia entre lestors joves i lectors adults.
La Galeraha obert amb aquesta iniciativa un repte important: ¿Es pot rellegir i seleccionar a partir d’ara l’obra d’un autor que es manté en constant evolució des de fa 35 anys? Ja s’ha fet el primer pas per demostrar que només pot ser vista com un tot.
En la presentació de la Biblioteca Vallverdú, l’escriptor Emili Teixidor va destacar els tres eixos de la represa cultural que van motivar a escriure per a joves: la normalitat, l’honestedat temàtica i la professionalitat. L’escriptora Mercè Canela va considerar Vallverdú el seu mestre i en va remarcar el seu consell de mantenir l’agilitat ja en la primera escriptura. Toni Garcia Llorca, guanyador de l’últim Folch i Torres, va confessar-se lector i entusiasta, tot remarcant el caràcter universal de Vallverdú. El coordinador de l’Obra Completa Josep Maria Aloy va deixar molt clar el paper de l’autor, considerat com el més important d’aquest segle per a joves.
Josep Vallverdú no garanteix cap novel.la nova. Però tot fa pensar que abans del 2000, l’autor de Rovelló haurà de tancar l’Obra Completa amb algun inèdit. Mentrestant, Vallverdú publica ara a la col.lecció “A tot vent” de Proa, Vagó de tercera, les seves impressions biogràfiques centrades en la postguerra.