La Guerra Civil als ulls d’un nen

El 16 de març de 2010, a la  Biblioteca pública de Lleida, es va dur a terme la presentació de la nova novel.la juvenil Blai Joncar, protagonitzada per un nen en els dramàtics escenaris de la Guerra Civil.

La presentació va anar a càrrec del novel.lista i pedagog Francesc Pané, d’Anna Pérez, coordinadora de La Galera i de Josep Maria Aloy, biògraf de Josep Vallverdú. L’autor va presidir l’acte.

Blai Joncar comença presentant la Guerra Civil des dels ulls d’un nen a punt d’entrar en l’adolescència i acaba convertint-se en la biografia d’aquest nen narrada per la seva cosina. L’obra comença en la Barcelona víctima dels bombardejos, en la que el jove Blai ha perdut la mare, segueix en una masia on el noi és enviat per allunyar-se, teòricament, del conflicte i acaba en la dècada dels 80, en què els ulls de la cosina ens narren les peripècies que viu el jove durant i després del conflicte.

Segons va comentar Francesc Pané, en el seu parlament, Blai Joncar és una novel·la pensada i escrita –com tantíssimes altres de l’extensíssima bibliografia d’en Vallverdú- per als adolescents i joves lectors. Bali Joncar no és l’heroi lluminós que podem trobar en altres obres seves. Només és el protagonista, senzill, de carn i d’ossos, tenaç, això sí, convençut de les seves conviccions, fidel als seus afectes, valent en l’expressió del seu codi moral… però no és un heroi: és un infant que creix i que arriba amb èxit a fer-se home. Veuen vostès la lliçó? Doncs els ben prometo que és magistral: nítida, sincera, simple, enraonada, didàctica. Progressista, si puc dir-ho, també. Blai Joncar pot ésser un model (només un model) del jove que es fa home en les nostres pulcres aules catalanes.

Presentació al Museu de la Vida Rural

La presentació de Blai Joncar a l’Espluga de Francolí es va convertir en un col·loqui entorn de l’obra i dels fets descrits en la novel.la amb una bona participació d’assistents de totes les edats.

L’acte va ser moderat per l’escriptor i poeta Jordi Llavina i hi van participar, juntament amb l’autor del llibre, Carme Calderó, professora de l’IES Josep Vallverdú de les Borges Blanques i Josep Maria Aloy, biògraf de l’autor.

Com diu Jordi Puig Coll en la seva crònica de l’acte, la comparació de l’obra amb la vida de Vallverdú és inevitable, doncs l’autor era un adolescent quan va esclatar el conflicte fratricida. El seu despertar a la vida es realitzà de manera abrupta, com el d’en Blai, en un país bombardejat per on passaren els republicans en desbandada i arribaren, victorioses, les tropes franquistes. Vallverdú fa un retrat cru de la guerra describint les barbaritats comeses tant per un bàndol com per l’altre.

 

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aquest formulari recull el vostre nom, correu electrònic i contingut perquè puguem fer un seguiment dels comentaris publicats al lloc web. Les vostres dades seran tractades exclusivament per l'ús dels comentaris i no seran facilitades a tercers. Podeu obtenir més informació sobre on, com i per què emmagatzemem les vostres dades, així com exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició escrivint un correu a rovello@vallverdu.org.

Post comment