Aurora Díaz-Plaja
Serra d’Or (juny, 1969)
«Només voldria dir-te això, petit lector: estic content per tu», diu Joan Triadú en acabar el pròleg d’aquest llibre, premi Folch i Torres 1968. Pare, bibliotecari o pedagog, tota persona gran que llegeixi aquest volum donarà la raó a Triadú. Es més, gairebé ens sentim gelosos dels infants que gaudiran de la frescor poètica i vital de Rovelló. «Rovelló»
és un gosset que farà història dins la literatura infantil, com el «Flasch» de Virginia Woolf en féu dins la d’adults. De ciutat i venut en una botiga, és criat a pagès per pura casualitat. Perdut pels amos que el compraren, Llisot el troba just quan cercava rovellons, i per això el bateja com ho fa, i li ensenya a descobrir bolets. Després el gos viu aventures de tota mena: l’amo d’un circ ambulant el rapta, ell s’escapa, es perd, algú el pren per un llop, i finalment arriba feliç a la masia de l’amic Llisot.
Un vocabulari final enriqueix pedagògicament aquesta novel.la rural de J. Vallverdú, il.lustrada amb enginy per Narmas -que n’és de graciós, per exemple, el plànol del camí de retorn de Rovelló!
En la seva sisena edició, el premi per al millor llibre infantil ha obtingut un èxit tan esclatant que, a més de l’obra guanyadora i la finalista, les edicions deLa Galeraen publiquen dues més de les que hi concursen. Es digne d’estudiar el cas d’aquest premi, que uns anys no pot ésser atorgat per manca d’obres prou encertades, i d’altres anys, caldria desdoblar-lo per excés de qualitat. Els anys 1963 i 1967 va haver de quedar desert. Al1966, amés a més de l’obra guanyadora -“Les presoneres de Tabriz”, de Maria Novell-, va destacar com a mereixedora “Un rètol per a Curtó”, d’Angels Garriga -dues obres d’escriptores ara ja absents per sempre més-. Enguany són quatre les que apareixen dins la col.lecció “Els Grumets”, perquè, cada una pel seu estil, tenen originalitat, elegància literària i desvetllen l’interès del jove lector.