El testament de John Silver
Josep Vallverdú
Barcelona:La Galera, 2007.
És prou coneguda la fascinació de l’escriptor Josep Vallverdú per les novel.les d’aventures sobretot aquelles que inclouen una illa. Ell mateix ha estat un bon conreador d’aquestes novel.les i ha estat ell el creador d’una illa de ficció –Pyranos- on transcorren algunes de les seves històries.
La fascinació de Vallverdú per les illes es fa encara més notable quan ens referim a la gran novel.la d’Stevenson, L’illa del tresor. No sols ha estat un dels traductor al català d’aquesta narració sinó que, a més, al 1990 va publicar a Cruïlla El viatge del Dofí Rialler que és una recreació precisament de la novel.la d’Stevenson on explica quan el protagonista Jim Hawkins torna a l’Illa del Tresor, uns anys més tard, amb el seu veler i amb la seva dona.
I ves per on ara li toca el torn al veritable protagonista d’aquella novel.la, en John Silver, l’extravagant i excèntric mariner, cridaner i malparlat però alhora tan atractiu i admirat. Tal com vaig expressar quan vaig comentar El viatge del Dofí Rialler, continuo creient que Stevenson es complauria de llegir aquestes dues recreacions i fins i tot estaria encantat de signar-les. L’aventura i l’enjòlit hi estan plenament assegurats i l’equilibri i la saviesa de l’escriptor formen part del text, un text que es llegeix amb plaer i tot luxe de detalls que demostra clarament la lucidesa de l’autor que als seus vuitanta-tres anys mostra, una vegada més, la seva versàtil imaginació i una envejable “joventut” que l’acompanyen tothora tant en els seus textos com en la seva vida de cada dia.
El testament de John Silver, queLa Galeraha editat amb un disseny atractiu, és el llibre que fa seixanta-dos de la narrativa per a gent jove de Josep Vallverdú, sense comptar els catorze volums de l’obra completa –que ja no és completa, donada l’exuberant creativitat i vitalitat de l’autor- i sense comptar tampoc la dispersa publicació de contes i obres de teatre breu sobretot a la revista Cavall Fort i que conformen un centenar més de textos.
Les peripècies de Silver fins a la seva mort conformen doncs El testament de John Silver. La novel.la relata l’interior de Silver, un pirata sense escrúpols, però amb tocs d’ingenuïtat, que a la llarga el duran a la mort, malgrat els esforços per menar una vida que no recordi l’anterior. Silver vol canviar de classe social i aprofitar el “seu tresor” per viure bé. Però abans de poder-ho fer ha de passar moltes adversitats, la primera la residència forçada en una illa governada per un tirà, i una travessa de l’Atàntic èpica… No explico res més: la novel.la és la navegació vital d’un perdedor, mala peça, però potser víctima de la mala sort i de les ambicions fora mida que l’han dominat sempre. El tema del diner travessa tota l’obra.
La llengua hi és molt acurada, com és habitual, les localitzacions, reals o molt plausibles, l’atmosfera és molt de primeries del segle XIX, amb modes i romanalles del XVIII, un segle que fascina Josep Vallverdú. Una excel.lent galeria de personatges, alguns amb certs trets expressionistes, herència de la novel.la anglesa del XVIII que s’allarga fins a Dickens i Thomas Hardy. Una mostra més, en definitiva, del talent literari de Josep Vallverdú.
Josep Maria Aloy (Article publicat a Escola Catalana el gener, de 2008)
Article inèdit de Joan Cornudella sobre EL testament de John Silver, de Josep Vallverdú,
Article de Pep Molist titulat On deu ser Silver?, publicat a El País el 5 d’abril de 2007