L’home de gregal
Josep Vallverdú
Barcanova, 1992
Article de Josep Maria Aloy a Escola Catalana (març de 1993):
L’home de gregal ha estat publicada també durant el 92. Si Els genets de la tarda és una novel.la sobre la violència gratuïta, L’home de gregal és una història d’amors i odis, amb tot un bon assortiment d’ingredients. Una història dins d’una altra història, amb final feliç -totes les novel.les de Vallverdú tenen un final positiu i optimista- i amb un interessant tractament dels personatges i un magistral domini del llenguatge. Una novel.la molt arrodonida que depassa fins i tot la franja d’edat a la qual va dirigida la col.lecció on es troba publicada i que, per tant, pot ben ser llegida per un públic adult.
Article del Seminari de Rosa Sensat a Faristol, 16 (juny de 1993):
Aquesta història comença amb l’arribada de la goleta del senyor Paolo Alúnio al port de Barcelona en l’època de Carles III. Paolo Alúnio és un mercader ric de Venècia que ve a fer tractes d’indianes amb un comerciant barceloní, anomenat Gaspar Borrell, el qual és convidat a visitar el magnífic vaixell en companyia de la seva filla Cecília. Pare i filla recorren totes les dependències del vaixell i estan tan engrescats que no s’adonenh que surten del port i es dirigeixen a mar obert.
Paolo rapta els seus convidats i els dóna un tracte d’hostes privilegiats. Els senyor Gaspar i la seva filla no entenen el per què del segrest i demanen explicacions, plens de rancúnia i angoixa. Com a resposta, en Paolo comença a explicar cada dia un tros d’una història. A poc a pocla Cecíliadescobreix el passat del seu pare i d’en Paolo i el lligam que va haver-hi entre ells.
A mesura que van passant els dies,la Cecíliai el Paolo senten una forta atracció, l’un per l’altre. Per fi arriben a una illa dela Mediterrània, propietat d’en Paolo. Pare i filla coneixen la gent de l’illa i viuen un seguit d’incidents i de conspiracions. Allò que havia de ser una història d’odi i de venjances entre els protagonistes es transforma en una d’amor, ajuda i comprensió.
Es un llibre d’aventures dirigit a nois i noies d’onze a tretze anys, amb bons i dolents, amor i odi, situada en un temps en quèla Mediterràniaera una via de mercaders, pirates i lluites per conquerir nous reialmes. De lectura planera i engrescadora, la qual en molts moments és impossible d’interrompre.
-Article d’Aurora Diaz Plaja a Serra d’Or (abril, 1993):
Aquesta vegada Josep Vallverdú ens fa navegar pel món dels pirates. Home de terra endins ens descobreix la seva passió perla Mediterrània.Tambéjuga amb el temps car els protagonistes viuen a l’època de Carles III, ala Barcelonadels grans mercaders.
Un comerciant, don Gaspar, i la seva filla Cecília són invitats a viatjar amb una esplèndida nau que capitaneja Paolo, però hi són segrestats. Paolo els n’explica el perquè. Don Gaspar veu que es tracta d’una venjança però la filla s’enamora del raptor tot menyspreant el pare pel seu passat. La història es fa més vibrant com més avança el relat amb els pirates al servei del malvat Pejec, lluites entre naus, desafiament entre rivals i un final feliç a Menorca. Una bona narració juvenil. Try keep headings