Josep Maria Aloy
AVUI, 9.07.2003
L’escriptor Josep Vallverdú compleix, avui, vuitanta anys. Malgrat que es tracti d’un autor d’una obra variadíssima i hagi destacat en el camp de la traducció i del llibre d’assaig, i algú l’hagi qualificat d’escriptor tot-terreny per la seva notable capacitat de dinamitzador cultural, no podem deixar de destacar que és un dels escriptors per a gent jove més prolífics i prestigiosos del país. Per a molts és el degà d’aquesta literatura sovint poc valorada. La seva obra destinada a aquest públic està formada per una seixantena llarga de narracions escrites amb una prosa elaborada, suggerent i rica. La seva especialitat és l’aventura i sobretot la novel.la d’acció, però en la seva obra s’hi observa un desig de varietat que l’ha portat a tocar tots els temes i totes les formes narratives. Vallverdú, com un bon tastaolletes, ha creat un món literari ampli, divers i envejable. Una obra reconeguda i premiada on l’ofici, la coherència i la fidelitat en són algunes de les característiques principals. Una obra sòlida, bastida sobre uns valors que, sense oblidar el vessant lúdic, propi de la narrativa per a joves, plantegen alhora el repte d’una reflexió constant i d’un enriquiment personal del lector.
Atenent al que ja s’ha anomenat fenomen Vallverdú –Rovelló inclòs- Edicions La Galera ha dut a terme, amb gust i art, la publicació de tota l’obra per a joves de Josep Vallverdú. El resultat: catorze volums, amb una mitjana de tres novel.les per volum, que des del 1995, dos per any, han anat engruixint la que ja s’ha anomenat Biblioteca Vallverdú. Pocs autors tenen el privilegi de veure publicada la seva obra completa i menys en el camp de la literatura per a joves. Més pocs encara poden gaudir en vida d’un projecte tan gratificant i ambiciós. Josep Vallverdú ha trencat tots els esquemes possibles en un camp on és difícil excel.lir i cridar l’atenció.
Fou Pedrolo qui el va qualificar de «fabulador» i Francesc Danès de «grafoman impenitent». D’altres han dit d’ell que és un «agitador cultural», un home «xop de cultura» o un «pedagog del civisme». La seva generosa presència ha estimulat multitud d’actes culturals de tota mena i en moltíssims casos, deia Antoni Bergós, «ha esdevingut el cop de ventall que calia donar perquè el caliu tornés a flamejar». Mentrestant, Vallverdú, compleix vuitanta anys i amb una lucidesa i una salut envejables no para de treballar. De treballar amb els mots -enguany li publiquen tres narracions més- i de treballar a casa i al seu hort, al costat de la Isabel i de l’Eloi.. I sempre barrinant nous projectes i rebent continus reconeixements d’entre els que destaca especialment el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes atorgat ara fa tres anys.
Per als qui hem cregut des de sempre en l’obra de Josep Vallverdú, la celebració dels seus vuitanta anys és un motiu de satisfacció i entusiasme. Amb la seva obra milers i milers de lectors de diverses generacions, avui són més rics i més feliços. Algun dia la societat, tan sàvia per segons quines coses, haurà d’agrair que gent com Josep Vallverdú, hagi dedicat el seu temps i la seva capacitat fabuladora a trobar una mica més de sentit a la vida i a fer-la una mica més civilitzada i humana.I, és clar, també una mica més divertida. Felicitats, mestre!