Josep Maria Aloy
(Regió-7, 18.06.1995)
Edicions deLa Galera, conjuntament amb Columna, acaba de publicar, a la col.lecció de novel.la juvenil «Clip», un nou volum de Josep Vallverdú titulat «Una quarta a babord» que no és tant una novel.la sinó un conjunt de relats -nou, en total- tots ells plenament autònoms tot i que el mateix autor n’aconselli una lectura correlativa un per un, dels relats. L’element que els dóna una mínima unitat és el protagonista, un llop de mar a qui anomemen Bastos, un gat vell que s’ha passat cinquanta anys de la seva vida navegant «des de l’època dels mercants a vapor fins avui, i he recorregut tots els mars del planeta». Les seves experiències farien un llibre gruixut i les nou que explica en primera persona en són una bona mostra.
Els temes del mar i la navegació sempre han interessat l’escriptor Josep Vallverdú. En moltes de les seves novel.les n’hi trobem força referències i en «El viatge del Dofí Rialler» i «L’home de gregal» l’acció esdevé totalment damunt l’aigua salada amb aportacions riques pel que fa al vocabulari mariner i plenes de descripcions ben ambientades en aquest medi. Cada un dels relats d’«Una quarta a babord» és una petita història, a moments emotiva, a moments divertida, que Bastos, el protagonista, recorda amb ironia i una certa nostàlgia. En conjunt, el llibre ve a ser un repàs de la seva pròpia història, com una mena de tomb per la vida, tot recordant-ne anècdotes viscudes amb una singular intensitat i passió.
«Una quarta a babord» explica nou aventures plenes no sols de salabror sinó d’aquell conjunt de característiques típiques de la narrativa vallverduniana com són la força narrativa, un estil net i segur, un llenguatge acurat i elegant i una equilibrada dosi de gràcia, sensibilitat i bonhomia que mostren la innegable capacitat fabuladora de l’escriptor de l’Espluga de Francolí que, a punt de complir-ne setanta-dos continua amb una excel.lent i envejable vitalitat i plenitud.
L’obra completa
«Una quarta a babord» és l’últim títol, ara com ara, i el que fa trenta-nou de l’extensa narrativa de Vallverdú. Si a aquest gairebé mig centenar de llibres hi afegim el conjunt de contes -més de noranta-, les obres de teatre -una vintena- i altres escrits dispersos ens trobem davant d’una obra infantil i juvenil que arriba a sumar més de quatre mil pàgines que per la quantitat i la qualitat situen l’escriptor en un lloc destacat i preferent en el món del llibre per a gent jove i el converteixen en punt de referència obligat i indispensable.
Conscients de la magnitud del fenomen, Edicions deLa Galerai Enciclopèdia Catalana s’han proposat dur a efecte la publicació del que s’anomenarà «Biblioteca Josep Vallverdú» i que agruparà tota la producció infantil i juvenil esmentada. Aquesta Obra Completa constarà com a mínim -tenint en compte que l’autor continua escrivint i publicant- de quinze volums cada un dels quals reunirà normalment tres títols agrupats per temàtiques. El primer volum obrirà la col.lecció amb una introducció biogràfica i un estudi de l’obra de l’autor i l’últim la tancarà amb un ampli recull bibliogràfic sobre Josep Vallverdú. Seran volums editats amb una excel.lent qualitat, amb disseny i maquetació de Claret Serrahima i el conjunt esdevindrà un regal excepcional i de gran dignitat.
Molt pocs són els escriptors que s’han guanyat la possibilitat de tenir una Obra Completa i menys en el camp de la literatura infantil i juvenil. Més pocs encara han pogut gaudir en vida d’un projecte tan gratificant i ambiciós. Josep Vallverdú ha trencat tots els esquemes possibles en un camp on és difícil excel.lir i cridar l’atenció. Potser per això caldrà parlar d’aquesta efemèride amb major amplitud, més endavant. De moment, a finals d’any, segons l’editorial, està previst que surtin els dos primers volums: «El vent de la mitologia» i «El vent de la història» amb tres narracions cada volum. A partir d’aleshores el ritme serà de dos volums per any fins a completar l’obra. Això vol dir, ras i curt, que tenim Vallverdú per molts anys. Cosa que ens alegra molt.