Magda Gutiérrez
AVUI (17.11.1997)
El filòleg Josep Maria Aloy ha enllestit la biografia del seu amic Josep Vallverdú, el prolífic i polifacètic escriptor lleidatà. El llibre el publicarà els pròxims mesos Pagès Editors.
Josep Maria Aloy té una visió entranyable de Vallverdú, una persona “que t’arriba directament al cor”. També el defineix com un home còmodament instal.lat en la seva contradicció de “comunicador” que alhora és “amant de la solitud, la tranquil.litat i el contacte amb la natura: és un individualista solidari”. La definició la completa així: pulcre, elegant, educat, és dels personatges més irònics que ha donat Lledia. És seriós però afable i pot ser exigent i intransigent amb els altres perquè també ho és molt amb ell mateix”.
Aloy va conèixer fa uns quinze anys Vallverdú. La relació es va anar fent intensa fins que fa cinc anys l’escriptor va plantejar a l’estudiós que li fes una biografia. Va ser l’oportunitat de “donar a conèixer un autor que per a mi és un clàssic: he escrit el llibre des del fervor i la passió de l’amic i del lector”, explica Aloy.
Llibre rere llibre
Aloy subratlla la dificultat i alhora l’avantatge que suposa biografiar un autor viu: “Pots revisar i corregir moltes coses, però en canvi no saps quan aturar-te, una dificultat que creix amb en Vallverdú perquè acabes de llegir el seu darrer llibre i ja estàs rebent el següent. Al final vam acordar tancar aquest llibre el passat setembre.”
Aquesta obra, una mica apassionada, té com a objectiu incitar no només a conèixer Vallverdú, sinó a escriure més sobre ell: “Crec que obrirà camí perquè hi hagi altres estudis més profunds i delimitats”. Aquest assaig biogràfic de la vida i obra d’un personatge tan ric i prolífic personalment i literàriament “ha estat també molt divertit, agraït i gratificant”, sentencia Aloy, amb una obra que finalment ocupa unes 200 pàgines.
Més que una biografia
La biografia pròpiament només ocupa un dels capítols de l’obra. Els altres estan dedicats a repassar l’extensa i diversa producció de Vallverdú, a recuperar els poc coneguts textos de geografia i paisatges de Catalunya, a fixar-se en els escrits on l’autor parla d’ell mateix, a la seva creació d’intenció didàctica, als textos infantils i juvenils i a repassar la biografia de forma exhaustiva.