Joan Puig
Sió (juliol, 2000)
El Premi d’Honor de les Lletres Catalanes fou instituït per Òmnium Cultural el 1969 per tal de distingir en vida una persona que no només excel.leixi en el camp de les lletres (sigui literatura o assaig), sinó que també hagi mostrat un comportament cívic exemplar. Agradin o no agradin, aquestes són les bases que té en compte el jurat, encara que aquest segon requisit “d’exemplaritat” ha fet que en alguns casos s’hagi qüestionat la no-concessió a autors com Josep Pla. Insignes escriptors han rebut aquesta distinció honorífica: Joan Oliver, Salvador Espriu, J.V. Foix, Joan Fuster, Manuel de Pedrolo, Mercè Rodoreda, Avel.lí-Artís Gener i un llarg etc. No cal dir que es tracta d’un guardó diferent als que se solen donar en el món de les lletres, perquè no recau per un llibre específic, sinó pel conjunt de l’obra i, a més a més, hom no s’hi presenta personalment, sinó que és el jurat qui n’escull la persona mereixedora d’entre totes aquelles que prèviament selecciona de les que hi ha dels Països Catalans.
Enguany el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes ha estat concedit a Josep Vallverdú, autor que molts convilatans coneixen perquè ha col.laborat a la nostra revista i perquè ha visitat sovint Agramunt, pel fet que mantenia una vella i ferma amistat amb l’escriptor Viladot. Avui en dia, Josep Vallverdú és l’autor més paradigmàtic de les nostres terres ponentines. Ha escrit molts llibres per a la gent jove que han estat llegits i reconeguts per les moltes edicions que se n’ha fet i pels nombrosos premis que ha recollit: Rovelló, En Roc drapaire, L’home dels gats, Bernat i els bandolers, Un cavall contra Roma, Saberut i Cua-verd, El fill de la pluja d’or, Mans de bronze, etc,; fins a un total de quaranta-dos (per ara) que conjuntament amb els seus contes, apareguts sovint a la revista Caval Fort, estan essent publicats en l’obra juvenil completa sota la denominació de “Biblioteca Vallverdú”, i de la qual ja s’han editat deu volums.
Al costat de la seva obra per a joves, també hi trobem les seves facetes: articulista, poeta, assagista, conferenciant, etc.; cosa que va fer que el crític Isidor Cònsul l’anomenés escriptor tot terreny en referència a la diversitat dels camps conreats.
La trajectòria vital de Josep Vallverdú, home fidel a la seva terra i a les seves gents, la podem conèixer i admirar mitjançant la lectura dels seus llibres d’assaig, en bona part autobiogràfics, com són: Proses de Ponent, Indíbil i la boira, Les vuit estacions, Vagó de tercera, Garbinada i Ponent; en els quals mostra, cada cop més, la seva ànima i el seu pas pels difícils anys de postguerra que li ha tocat viure.
Ens alegrem que un autor tan proper com Josep Vallverdú hagi estat distingit amb el Premi d’Honor, perquè creiem que així es reconeix meritòriament la tasca i la trajectòria d’un ponentí que ha estat i és el nostre exemple i guia. Desitgem que per molt temps ho pugui continuar sent!