Nàufrags a l’espai
Josep Vallverdú
La Galera, 1986
Article del Seminari “Rosa Sensat” a Faristol (desembre de 1987):
Novel.la, aquesta, que es llegeix en un obrir i tancar d’ulls i que manté alerta l’interès i l’atenció del lector. Adequada per a joves lectors a partir d’un sisè d’EGB, pot servir com a lectura recomanada de l’assignatura de Ciències Socials quan es treballila Prehistòria.
Quatre tripulants d’una nau espacial arriben a Hebe, un planeta amb atmosfera i on és, per tant, possible la vida. La nau es malmet i es veuen obligats a sobreviure fent servir les tècniques de supervivència apreses durant llur entrenament. Trobaran pobladors que viuen com al nostre Paleolític i Neolític i, de fet, ells mateixos hauran de viure com els homes primitius. Molt interessant el contacte dels homes de l’era tecnològica (que es veuen obligats a viure primitivament des d’una òptica d’alta tecnologia) amb homes balmícoles o pastors.
Lectura absolutament recomanable perquè exalta també els valors de l’amistat i el treball en equip.
Article de Maria-Eulàlia Ventalló a Tretzevents, 527 (nov. 1987):
…A la mateixa col.lecció “Cronos” de l’editorial La Galerapodreu llegir una novel.la de ciència-ficció, escrita per Josep Vallverdú amb el to humanitari i l’agilitat lingüística habituals. Nàufrags a l’espai és un drama a les galàxies: uns homes són enviats a l’espai i no en tornaran mai més. Una novel.la impressionant que llegireu d’un tret».
Article d’Aurora Díaz Plaja a Serra d’Or, 334 (jul/agost de 1987):
Davant de la novel.la d’en Vallverdú, hem de confessar que ja la trobàvem a faltar. Volem dir que en una guia de lectura sobre les novel.les històriques, el nom d’en Vallverdú omplia totes les etapes,des dels Tres xacals a la ciutat, que passa a la prehistòria, fins a la vuitcentista Bernat i els bandolers.
Narrador realista amb algunes desviacions cap a la fantasia, ara s’ha enlairat cap a l’espai amb l’agilitat literària que el caracteritza. I com en totes les novel.les, també amb el seu gran amor a la humanitat. Els protagonistes humans són de carn i ossos, sobretot en Beni ila Cilia, l’amor dels quals, a més a més, fructifica durant l’aventura que acaba amb el desastre bèl.lic davant els ulls d’un home com Beni, amant de la pau i del bé, enemic de la guerra i portador del progrés i de l’amor.
La col.lecció “Cronos”, que amb l’obra d’en Vallverdú arriba a la quinzena, ha aportat al llibre juvenil bones firmes originals i immillorables traduccions.