Mans de bronze
Josep Vallverdú
La Galera, 1990
Aricle d’Albert Jané a Cavall Fort, 673/674 (agost de 1990):
Josep Vallverdú, un dels nostres autors més prolífics, torna amb aquesta novel.la, a un procediment de què ja ens havia donat alguna mostra: la recreació d’un dels temes més coneguts de la mitologia grega. En realitat, però, en aquesta obra que comentem, Josep Vallverdú combina sàviament dos dels mites grecs: el mite de Teseu i Ariadna, i el dels set contra Tebes. Teseu, que rep el sobrenom de “Mans de bronze” per la seva força extraordinària, és l’heroi legendari d’Atenes, que s’embarca voluntàriament cap a Creta entre els joves -nois i noies- atenesos que han de ser lliurats a la voracitat del Minotaure, el monstre -meitat home, meitat brau- que viu reclòs al laberint. A Creta coneix Ariadna, la filla del cruel rei Minos, que li permet de sortir del laberint un cop vençut el monstre. I els set contra Tebes és la història de la lluita pel poder de la ciutat de Tebes, entre els partidaris de cada un dels dos fills del malaurat rei Edip i de locasta, amb la commovedora intervenció final d’Antígona, la germana dels dos adversaris, que gosa desobeir les ordres del poder per complir amb els deures que considera sagrats.
Aquestes dues històries ens són narrades per un personatge secundari, Kroisos, amic de Teseu, que participa en totes dues festes, al final de les quals troba la seva pròpia realització. Amb el seu relat, Vallverdú ens fa reviure l’interès pels temes de la mitologia grega, tan universals i permanents, i que són encara l’origen de tantes actituds davant la vida. Les il.lustracions són originals de Ricard Recio i Vicenç Villagrasa, que s’estan consagrant com un tàndem d’il.lustradors de molta personalitat».
Article de Montse Banegas a la revista «Mil-i-una» (octubre, 1990):
J.Vallverdú s’ha proposat en aquesta obra -i ho ha aconseguit- fer una bella recreació d’un episodi de la mitologia grega, que ell coneix i estima tant, i posar-la a l’abast d’un públic juvenil.
La novel.la és la història d’en Teseu, “Mans de bronze”, i totes les seves aventures, des de l’entrada del personatge al Laberint fins a la mort del Minotaure a mans de l’heroi, la sortida de Creta amb l’ajut d’Ariadna, i altres apassionants històries, a les quals posa fi la mort de Teseu.
Molt ben ambientada i documentada. Escrita en tercera persona, l’autor es val d’un bon recurs literari: un dels millors amics de Teseu, Kriosos, narra tota la història al llarg dels capítols del llibre.
Al final de l’obra hi ha un glossari de termes relacionats amb la mitologia grega que apareixen al text. A banda del seu valor com a novel.la d’aventures, creiem que serà d’una gran utilitat com a eina pedagògica complementària.
Article de Josep M. Aloy: Vallverdú, un clàssic en plena forma, a la revista GUIX, 159 (gener de 1991).
…aquest llibre presenta i recrea també la llegenda mitològica de Teseu. Una narració molt absorvent, no exempta d’un subtil didactisme. En la línia d’ El fill de la pluja d’Or o d’ El vol del falcó, i amb més amplitud vindria de fet seguint la línia de tot el reguitzell de novel.les de caire històric ampliament divulgades i conegudes…